V sodelovanju z Educentrom d.o.o. smo za DARS, Fraport, Generalno policijsko upravo, Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo, Slovenske železnice, Skupnost občin Slovenije in ostale udeležence predstavili nove tehnologije na področju zimske službe.

Zimska služba je boj s snegom in ledom, da bi se zagotovila prevoznost in prometna varnost.

Zaposleni morajo v službe, otroci v šolo, prevozniki morajo pravočasno dostaviti tovor, da proizvodni procesi nemoteno potekajo. Neprevozne ceste zaradi snega in ledu lahko dramatično vplivajo na naša življenja, saj smo od prevoznih in varnih cest tako rekoč življenjsko odvisni.

Digitalizacija posipalnikov, razvoj brezžičnega prenosa podatkov in razvoj tehnologije cestnih senzorjev omogočajo pridobitve velike količine podatkov.

Izziv je, kako naj te podatke zimske službe kar najbolje uporabijo. Peter Nutz, vodja zimske službe v regiji Dunaj, v kateri živi 1,91 milijona prebivalcev in vodja tehničnega komiteja za zimsko službo pri PIARC-u trdi, da je izziv tudi natančno beleženje na osnovi katerih podatkov so bile sprejete odločitve. »V zimski službi se lahko že čez nekaj ur ali naslednji dan zdi kakšna odločitev popolnoma nesmiselna. Če imamo odločevalci zabeleženo, na osnovi katerih podatkov smo tisti trenutek sprejeli tako odločitev, se dostikrat izkaže, da je bila odločitev tisti trenutek upravičena in se glede na podatke, ki smo jih imeli na razpolago, ne bi mogli drugače odločiti. Tako se izognemo neupravičenim kritikam pa tudi odškodninskim zahtevkom v primeru nesreč.« (vir: slovenskeceste.si)

Program Riko Ribnica je na konferenci o zimski službi zajemal predstavitev naslednjih tehnologij:

iSPC »Intelligent snow plough control« je tehnologija za pametno krmiljenje s priključki. Sistem iSPC je skupek hidravlične nadgradnje vozila, ergonomske krmilne ročice s funkcijskimi tipkami in nadzorno ploščo z LCD barvnim zaslonom.

Sistem iSPC je sistem s številnimi prednosti:

 • Nov krmilni pult, ki omogoča spremljanje in nadzor dogajanja delovanja priključkov preko kamere in dodatnih senzorjev.
 • Elektronsko krmiljenje in kombiniranje priključkov sedaj omogoča manj popravljanja delovanja na krmilnem pultu in več pozornosti voznika na vožnjo in dogajanje na cesti.
 • Komandni pult bistveno spremeni dosedanji način dela, saj je na njem zelo jasno grafično prikazano dejansko dogajanje v stroju, zaradi česar je stroj lažje nadzorovati, izbira ukazov in kalibracija pa sta veliko preprostejša. Krmilni pult je prijaznejši do uporabnika.
 • Prikazovalnik je tudi zbirno mesto za vse informacije o delovanju stroja, ki se shranjujejo in so pripravljene za prihodnje posredovanje.
 • Veliko vrednost elektronskega krmiljenja predstavlja tudi zbiranje podatkov delovnih ur, ki se same beležijo v krmilnik.

EpoMaster & EpoSat – »Sistem samodejnega in GPS nadzorovanega posipanja soli« je profesionalen, uporabniku prijazen, izjemno natančen, stabilen sistem posipanja in zagotavlja bolj enakomerno obdelavo poledenelih cest.

Namen naprave EpoSat je samodejno krmiljenje nastavitev posipanja na podlagi položaja posipalnika na poti prek globalnega sistema za določanje položaja (GPS). S sistemom EpoSat računalnik posipalnika poskrbi za posipanje, ne da bi vozniku bilo treba posredovati. To pomeni, da se lahko voznik osredotoči na vožnjo tovornjaka in spremljanje prometa.

EpoWeb – spletna navigacija za urejanje, ki jo je mogoče uporabljati z internetno povezavo na navadnem računalniku. Aplikacija omogoča dodajanje navigacijskih sporočil, spreminjanje parametrov posipanja in poti EpoSat v primeru npr. cestnih del ali splošne spremembe poti.

Ne posuto območje (modro) / Posuto območje (rumeno)
Ne posuto območje (modro) / Posuto območje (rumeno)
Pravilno posuto ombočje z uporabo EpoSat
Pravilno posuto območje z uporabo EpoSat

Ko so spremembe opravljene z uporabo intuitivne in logične aplikacije, se poti EpoSat prenesejo na posamezne posipalnike. To lahko storite s ključkom USB ali hitro z brezžično povezavo 4G z dvosmerno povezavo Epoke komunikacijskim orodjem EpoData.

EpoWeb - možnost neomejenega števila poti, 6 različnih zemljevidov
EpoWeb – možnost neomejenega števila poti, 6 različnih zemljevidov

EpoData – Spletno zbiranje podatkov gre za sistem za zbiranje podatkov in spremljanje voznega parka, ki ga je mogoče namestiti in uporabljati na vseh vrstah strojev (pometači, kosilnice in druge znamke posipalnikov soli).

Prednosti sistema EpoData:

 • prikazuje zbiranje podatkov in spremljanje voznega parka v realnem času,
 • omogoča pregled dejavnosti in možnosti analize,
 • omogoča dvosmerno komunikacijo s posipalnikom, npr. nove poti ali popravki poti na spletu,
 • omogoča upravljanje poti,
 • hranjenje standardnih podatkov,
 • omogoča pregled dodatnim uporabnikom.
EpoSat - GPS nadzorovano posipanje
EpoSat – GPS nadzorovano posipanje

EpoTherm – elektronski sistem, ki avtomatično regulira količino posipanja. EpoTherm je sistem za temperaturno nadzorovan posip s samodejnim prilagajanjem količine posipa glede na vremenske razmere, ki jih izbere upravljavec, in na podlagi stalnih meritev temperature cestišča.

Mixus AST – posipni krožnik s samostojno mešalno komoro. Da bi dosegli dober rezultat pri boju proti spolzkim cestam, je treba posipni material razporediti na najbolj optimalen način. Zelo pomemben je dober vzorec posipanja, tj. dobra prečna porazdelitev soli po celotni širini ceste in ostro izražen vzorec posipanja na zunanjih robovih.Dva pomembna dejavnika za dober vzorec posipanja sta:

 • popolno in homogeno predhodno vlaženje soli,
 • posipni krožnik, ki natančno razporedi želeno količino soli na želeno površino cestišča.

Med posipanjem se spreminjajo hitrost vožnje, nastavitev simetrije, širina posipa in količina posipa. To pomeni, da se količina in teža materiala, ki se dovaja v posipni disk, nenehno spreminjata. Pri uporabi tradicionalnih posipnih krožnikov se vzorec posipanja običajno spremeni, ko se poveča ali zmanjša dovod materiala.

Posipni krožnik MIXUS AST podjetja Epoke je bil razvit tako, da kompenzira spreminjajočo se oskrbo z materialom in tako izpolnjuje visokotehnološke zahteve po optimalnem vzorcu posipanja.
Utrinki z letošnje konference zimske službe na spodnjem videu.